Recepten - St Joost van Beek Flats

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nel's hete kip met zoet zure komkommer.                              

Aantal Personen :  2                  
                             


                                                                                                                                 
  

      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      


Ingrediënten

Heerlijk gerechtje wat lekker weg smult met mijn recept van gebakken rijst (zie bijgerechten) of zelfs op een broodje. Eet er eventueel ook nog wat zoet zure komkommer bij.

Benodigdheden voor 2 personen:

1 verpakking kipdijenvlees ca:300 gr.
1 ui in halve ringen gesneden
1 rode paprika in reepjes gesneden
1 rode peper schoon gemaakt en fijn gesneden.

Voor de saus

2 teentjes knoflook geplet
1 Spaans pepertje schoongemaakt en fijn gesneden (eventueel)
1 klein blikje tomaten puree
1 eetl. gula djawa
1 theel. trassi
2 theel. sambal
3 eetl. ketjap manis
Scheutje citroensap
Water

Voor de komkommer

1 komkommer in zeer dunnen schijfjes (kaasschaaf)
1 kleine rode peper schoongemaakt en fijn gesneden
½ dl azijn / 1 eetl. suiker

Voorbereiding

Zoet zure komkommer

Snij of schaaf de komkommer in schijfjes voeg de fijngesneden rode peper toe. Breng de azijn aan de kook met de suiker, laat 2 minuutjes zachtjes koken, en giet het daarna over de komkommer en peper, laat afkoelen en zet voor een paar uurtjes in de koelkast.
Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Haal de kip uit de verpakking en spoel deze even schoon, dep droog. Als het water kookt leg dan de kipstukken in het water en laat ca:25 minuten zachtjes koken. Haal uit het water en trek de kip met behulp van 2 vorken in stukken. Verwijder eventueel de vetrandjes of stukjes.
Snij als de kip opstaat, de ui in halve ringen en de rode paprika in mooie reepjes, snij het pepertje zeer fijn.
Bak de ui glazig en voeg de paprika en het pepertje toe. Laat dit even garen op een laag pitje.

Maak ondertussen de saus:

Doe wat olie in de pan en voeg de geplette knoflook en het fijn gesnipperde Spaans pepertje toe. Voeg dan de inhoud van het blikje tomatenpuree toe (spoel even uit met wat water en voeg dit ook toe) Laat even garen en voeg dan de gula djawa toe samen met de trassie en de sambal. Roer goed door en voeg nu de ketjap manis toe, wat citroensap en een flinke scheut water, meng alles door elkaar tot een mooie saus. Als de saus klaar is voeg deze dan toe bij het ui/paprikamengsel en laat dit ca:10 à 15 minuten pruttelen met deksel op de pan. Voeg eventueel nog wat water toe.
Doe 1x recept gebakken rijst in de wok en maak dit warm, serveer samen met de hete kip en de komkommer schijfjes.

Tip van Nel:

Mocht er wat overblijven van de hete kip die is natuurlijk ook heerlijk op een broodje. Samen met de komkommer.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu